Прв официјален фан клуб на Милан во Македонија!

Вчера наутро, челниците на Милан предводени од финансикиот директор Марко Фасоне, се сретнаа со официјалните лица од УЕФА, дискутирајќи за финансиските планови на Милан и Финансискиот Фер Плеј. Фасоне веднаш после средбата зборуваше со новинарите на Скај:

Ова е трет ваков состанок со оваа комисија на УЕФА. Ние ги известивме за како тоа се одвиваше оваа сезона од економска гледна точка и беше подобро од првичните планови кои им ги имавме презентирано. Повторно го претставивме нашиот план за следните три години и како Милан може да го почитува Финансискиот Фер Плеј. Имавме долга дискусија со УЕФА. Сега тие знаат буквално сè, дури и подобро од мене.

Бидејќи Милан има тековен заем со краток рок, сметавме дека е соодветно да им се предаде писмо од финансиерот на клубот, Елиот, кое ја повторува нивната блискост, посветеност и поддршка на клубот во секој момент. Исто така, како тема беше поставена и рефинансирањето на долгот, разговаравме за тоа и го разгледавме. Ние ги уверивме во врска со времето и преговорите што ги спроведуваме. Веќе реков дека неколку пати тоа финансирање може да биде чисто, но исто така е можно некои нови луѓе да влезат во клубот.

Донарунума и Сусо? Ние не сме обврзани да продаваме никого. Веројатно желбата на клубот е да направи 2-3 нови засилувања за следната сезона пред да изврши 2-3 продажби. Не треба да ja очекуваме трансфер кампањата од минатата година. Сега ќе вметнеме 2-3 нови играчи, мислам дека нема потреба од повеќе за да се подобриме онаму каде ни е најпотребно.

Јасно е дека Милан, за време на поранешниот менаџмент, не ги почитувал параметрите на Финансискиот Фер Плеј. Милан е под истрага, бидејќи во сезоните 14-15, 15-16 и 16-17 тие не ги исполнија параметрите, во спротивно ние не би биле тука. Веројатно санкции ќе бидат вклучени во предложениот договор. Се надеваме дека тие нема да бидат ригорозни и дека комисијата ќе земе предвид дека има и промена на сопственоста на клубот.

Се надевам дека тие исто така земаат предвид дека правиме сè за да се почитуваме правилата. Речиси е сигурно дека ќе има некои санкции. Немав чувство дека трансфер пазарот ќе биде засегнат. Комисијата многу го почитува тоа што го правиме. Не запрашаа и за планови и бројки. Рефинансирање на долгот? Имаме три понуди на масата. Ние го бараме најдоброто решение за Милан и за холдинг-компанија. Не сакам да направам никакви рани предвидувања, но работиме напорно и се надевам дека ќе го решиме што е можно поскоро.